Yeoh, Michelle
imdb_iconэта персона на IMDb
cinemasia_iconэта персона на CinemAsia.Ru
hkcm_iconэта персона на HKCinemagic
wiki_iconстатья в википедии

November 11, ShoppingFestival

Crows are back!

 

Мишель Ео (Ян Цзыцюн)

[ Yeoh, Michelle ]
Общая информация
Русская транскрипция: Мишель Ео (Ян Цзыцюн)
Имя на родном языке: 杨紫琼
Фамилия: Yeoh
Страна: Гонконг
Дата рождения: понедельник, 6 августа, [54 года]
Место рождения: Ипо, штат Перак, Малайзия
Биография

Ян Цзыцюн (Michelle Yeoh, Michelle Khan, Yeung Chi-King) родилась в Малайзии, по национальности - китаянка. С четырех лет занималась балетом. В юности была национальным чемпионом по плаванию и прыжкам в воду. Училась в London's Royal Academy of Dramatic Arts. Во время жизни в Великобритании она продолжала изучение различных видов танцев. К сожалению, серьезная травма поставила крест на ее карьере профессиональной танцовщицы.
В 1983 Ян Цзыцюн вернулась на родину, и в возрасте 21 года завоевала титул "Мисс Малайзия". После этого ей предложили поработать в Гонконге. Там она под именем Michelle Khan снималась в The Owl vs. Dumbo, работая по 8 часов в день чтобы превратить свои танцевальные движения в движения боевых искусств. К счастью, ее "взял под крылышко" знаменитый постановщик боев Саммо Хунг. Работая на D&B Films, она снялась во многих фильмах, включая Yes Madam! с Синтией Ротрок.
В 1988 году во время работы над фильмом Magnificent Warriors она получила несколько серьезных травм. Поэтому, снявшись в небоевом фильме Easy Money она решила уйти на покой. В том же году она вышла замуж за Диксона Пуна, собственника кинокомпании D&B Films (одного из богатейших людей Азии).

Однако в 1992 году она вновь вернулась к работе в кино, снявшись в главной роли на пару с Джеки Чэном в знаменитом фильме Police story 3: Supercop. С той поры она приняла участие в большом количестве кино- и телефильмов.

Trivia
  • Chosen by "People" magazine as one of the 50 Most Beautiful People in the World. [1997]
  • One of the only female stars whom Jackie Chan lets do her own stunts.
  • A former Miss Malaysia, she got her start in acting in a commercial with Jackie Chan.
  • Miss Malaysia [1983]
  • Fought her way to the top in the male-dominated genre of Hong Kong action films, where she has been known for years as the "queen of martial arts".
  • Has a Bachelor's Degree in Dance from the Royal Academy of Dance (London, England).
  • One of the highest paid Chinese-language actresses in the world.
  • Highest paid actress in Asia.
  • Released a single CD in 1993, "Love Quite Like a Comet", from her movie San lau sing woo dip gim (1993).
  • Surname, "Yeoh" is pronounced "yo".
  • She is currently engaged to Jean Todt, the director of the Ferrari F1 team. [2005]
  • She speaks 3 languages, English, Malay and Cantonese. However, she can't read Chinese and relies on pinyin (a system of phonetic notation) to pronounce words. In Crouching Tiger, Hidden Dragon, she uses pinyin to recite her lines (with help from Mandarin speaking crew members) in Mandarin as she doesn't speak the language.
  • Member of the jury at the Cannes Film Festival in 2002
  • In 2001, she was given the title of "dato'" by the Sultan of Perak, her native state. "Dato'" is an honorary Malaysian title somewhat like an English knighthood, and it lies below the ranks of "Dato' Seri," "Tan Sri" and "Tun."
  • Member of the jury at the Berlin International Film Festival in 1999
  • Was a very close friend to Anita Mui since early 90s. She also hosted a memorial event for Mui in 2007.
  • In October 2007, was named a Chevalier of the French Legion d'Honneur, for her contributions to international culture.
Фильмография
Как актриса:
  • 2011 The Lady
  • 2011 Kung Fu Panda 2 в роли The Soothsayer
  • 2010 Jianyu
  • 2010 Su Qi-Er
  • 2008 Babylon A.D. в роли Sister Rebeka
  • 2008 The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
  • 2008 The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor в роли Zi Juan
  • 2008 The Children of Huang Shi в роли Mrs. Wang
  • 2008 Purple Mountain
  • 2007 Far North в роли Saiva
  • 2007 Sunshine в роли Corazon
  • 2006 Huo Yuan Jia
  • 2005 Memoirs of a Geisha в роли Mameha
  • 2004 Fei ying
  • 2003 Crouching Tiger, Hidden Dragon в роли Yu Shu Lien
  • 2002 The Touch
  • 2000 Wo hu cang long в роли Yu Shu Lien
  • 1999 Sing yuet tung wa
  • 1997 Tomorrow Never Dies в роли Wai Lin
  • 1997 Song jia huang chao
  • 1996 A Jin de gu shi
  • 1994 7 jin gong
  • 1994 Wing Chun в роли Yim Wing Chun
  • 1994 Shao Lin xiao zi II: Xin wu long yuan
  • 1993 Tai ji: Zhang San Feng в роли Siu Lin
  • 1993 Chao ji ji hua в роли Jessica Yang
  • 1993 Xian dai hao xia zhuan
  • 1993 Wu xia qi gong zhu
  • 1993 Dung fong saam hap
  • 1993 San lau sing woo dip gim
  • 1992 Ging chat goo si 3: Chiu kup ging chat в роли Insp. Jessica Yang, Director of INTERPOL
  • 1990 Tong tian da dao
  • 1987 Zhong hua zhan shi
  • 1986 Wong ga jin si
  • 1985 Huang jia shi jie
  • 1985 Xia ri fu xing
  • 1984 Mao tou ying yu xiao fei xiang
  • 2009 Yao tiao shen shi
  • 2004 Fei ying
  • 2002 The Touch
  • 2009 Amend.org:2009
  • 2006 Huo Yuan Jia
  • 1996 Top Fighter 2
  • 2010 Vivement dimanche
  • 2010 Rose, c'est Paris
  • 2009 The Movie Loft
  • 2009 The Late Late Show with Craig Ferguson
  • 2008 HBO First Look
  • 2008 Le grand journal de Canal+
  • 2006 Sunday Morning Shootout
  • 2006 GMTV
  • 2005 MovieReal: Memoirs of a Geisha
  • 2005 Today
  • 2005 The View
  • 2005 The Daily Show
  • 2005 On the Set: Memoirs of a Geisha
  • 2003 MTV Whatever Things
  • 2003 Hong Kong Stories
  • 2002 Bond Girls Are Forever
  • 2002 Rank
  • 2001 Grit & Polish: Heroines from Hong Kong
  • 2001 The 73rd Annual Academy Awards
  • 2001 The Tonight Show with Jay Leno
  • 2000 2000 Blockbuster Entertainment Awards
  • 1998 Jackie Chan: My Story
  • 1998 Howard Stern
  • 1997 The Secrets of 007: The James Bond Files
  • 1997 The Rosie O'Donnell Show
  • 1997 James Bond: Shaken and Stirred
  • 1997 Highly Classified: The World of 007
  • 2011 Edición Especial Coleccionista
  • 2006 Ban the Sadist Videos! Part 2
  • 2005 101 Sexiest Celebrity Bodies
  • 2002 Best Ever Bond
  • 2002 Ultimate Fights from the Movies
  • 1996 Top Fighter 2
Как продюсер:
  • 2009 Yao tiao shen shi
  • 2004 Fei ying
  • 2002 The Touch
  • 2009 Amend.org:2009
  • 2006 Huo Yuan Jia
  • 1996 Top Fighter 2
  • 2010 Vivement dimanche
  • 2010 Rose, c'est Paris
  • 2009 The Movie Loft
  • 2009 The Late Late Show with Craig Ferguson
  • 2008 HBO First Look
  • 2008 Le grand journal de Canal+
  • 2006 Sunday Morning Shootout
  • 2006 GMTV
  • 2005 MovieReal: Memoirs of a Geisha
  • 2005 Today
  • 2005 The View
  • 2005 The Daily Show
  • 2005 On the Set: Memoirs of a Geisha
  • 2003 MTV Whatever Things
  • 2003 Hong Kong Stories
  • 2002 Bond Girls Are Forever
  • 2002 Rank
  • 2001 Grit & Polish: Heroines from Hong Kong
  • 2001 The 73rd Annual Academy Awards
  • 2001 The Tonight Show with Jay Leno
  • 2000 2000 Blockbuster Entertainment Awards
  • 1998 Jackie Chan: My Story
  • 1998 Howard Stern
  • 1997 The Secrets of 007: The James Bond Files
  • 1997 The Rosie O'Donnell Show
  • 1997 James Bond: Shaken and Stirred
  • 1997 Highly Classified: The World of 007
  • 2011 Edición Especial Coleccionista
  • 2006 Ban the Sadist Videos! Part 2
  • 2005 101 Sexiest Celebrity Bodies
  • 2002 Best Ever Bond
  • 2002 Ultimate Fights from the Movies
  • 1996 Top Fighter 2
Играет себя:
  • 2010 Vivement dimanche
  • 2010 Rose, c'est Paris
  • 2009 The Movie Loft
  • 2009 The Late Late Show with Craig Ferguson
  • 2008 HBO First Look
  • 2008 Le grand journal de Canal+
  • 2006 Sunday Morning Shootout
  • 2006 GMTV
  • 2005 MovieReal: Memoirs of a Geisha
  • 2005 Today
  • 2005 The View
  • 2005 The Daily Show
  • 2005 On the Set: Memoirs of a Geisha
  • 2003 MTV Whatever Things
  • 2003 Hong Kong Stories
  • 2002 Bond Girls Are Forever
  • 2002 Rank
  • 2001 Grit & Polish: Heroines from Hong Kong
  • 2001 The 73rd Annual Academy Awards
  • 2001 The Tonight Show with Jay Leno
  • 2000 2000 Blockbuster Entertainment Awards
  • 1998 Jackie Chan: My Story
  • 1998 Howard Stern
  • 1997 The Secrets of 007: The James Bond Files
  • 1997 The Rosie O'Donnell Show
  • 1997 James Bond: Shaken and Stirred
  • 1997 Highly Classified: The World of 007
  • 2011 Edición Especial Coleccionista
  • 2006 Ban the Sadist Videos! Part 2
  • 2005 101 Sexiest Celebrity Bodies
  • 2002 Best Ever Bond
  • 2002 Ultimate Fights from the Movies
  • 1996 Top Fighter 2

Видеоролики

Поделитесь своими мыслями и мнением

Приветствуются ссылки на страницы, посвященные Мишель Ео (Ян Цзыцюн) , фансайты, биографии, фотографии или видеоролики.

comments powered by Disqus
Фильмы

Фильмография

(неполная)
True LegendTrue Legend

Настоящая Легенда

Su Qi-Er

в роли Sister Yu

Год: 2010

FearlessFearless

Бесстрашный

Huo Yuan Jia

в роли Miss Yang (scenes deleted)

Год: 2006

Crouching Tiger, Hidden DragonCrouching Tiger, Hidden Dragon

Крадущийся Тигр, Затаившийся Дракон

Wo Hu Cang Long

в роли Yu Shu Lien

Год: 2000

Tai-Chi Master / Twin Warriors, TheTai-Chi Master / Twin Warriors, The

Мастер Тай-Ци / Два Воина

Tai Ji Zhang San Feng

в роли Siu Lin

Год: 1993

 




©2010 asiacue.com — Обратная связьПолитика конфиденциальности